Vrouwencoöperatie Ut’z Bat’z
in Chichicastenango, Guatemala

Een droom die uitkomt...

Chichicastenango is de grootste indiaanse handwerkmarkt van Midden-Amerika. Op donderdag en zondag is het centrale plein en de straten eromheen een bonte verzameling van producten en mensen. Het zijn de vrouwen uit de kleine dorpen om Chichi heen die tegen zeer lage prijzen handwerkproducten produceren.

Na een lang proces van training en voorbereiding is eind 2008 met 22 vrouwen uit de omgeving van Chichicastenango handwerkcoöperatie Ut’z Bat’z opgericht! Topborduurster Emiliana, een intelligente en doortastende vrouw, is de nieuwe presidente. Voor haar is dit een kans op ontwikkeling, die ze met beide handen aangrijpt. Zij vormt met vier andere vrouwen het bestuur van de coöperatie.In 2008 hebben wij een fair trade winkeltje geopend waar we naast onze eigen producten ook die van andere coöperaties met eenzelfde missie verkopen.

Bekijk hier de flyer met de openingstijden van de winkel. 

Bezoek ons op:


5a Avenida 5-24, Zona 1, Local 21, Chichicastenango, Guatemala

Ingang tussen Hotel Chuguila en Banrural.

Op slechts één blok vanaf het marktplein, richting de boog.

Openingstijden:
Woensdag 13-17.00 uur, Donderdag 9-17.00 uur,
Zaterdag 10-17.00 uur, Zondag 9-17.00 uur.

Waarom Maya-vrouwen coöperatie Ut’z Bat’z in Guatemala?

  • Er is in een arm land als Guatemala grote behoefte aan lokale ontwikkeling.
  • De vrouwen leven in de bergen, zijn analfabeet of laag opgeleid en worden daardoor bijzonder slecht betaald voor hun werk.
  • Door onze directe commerciële relatie met de handwerker ontvangt zij een betere prijs voor haar product. Hierdoor wordt de dagelijkse strijd om geld te verdienen voor het gezin minder drukkend.
  • Door het oprichten van Ut'z Bat'z bewerkstelligen we een transparante organisatiestructuur en stimuleren we samenwerking.
  • De vrouwen zijn eigen baas en kunnen met onze hulp binnen enkele jaren hun bedrijf zelfstandig runnen.
  • En mi Salsa kan d.m.v. Ut'z Bat'z een concrete bijdrage leveren aan de economische en sociale ontwikkeling van Maya vrouwen door uit te gaan van hun kracht en capaciteiten.


Door aankoop van onze producten steun je Ut'z Bat'z direct!

Je kunt ook in Ut’z Bat’z investeren door te doneren. Het geld wordt o.a. geinvesteerd in trainingen op het gebied van productiekwaliteit, nieuwe werktechnieken, computergebruik, alsmede publiciteit klikken en het vinden van afnemers.


Wat betekent Ut’z Bat’z?

Ut’z Bat’z betekent “goede draad” in het Quiché, de Maya-taal die de vrouwen in deze streek spreken en de grootste van de 23 Maya-talen die Guatemala rijk is. Wij werken uitsluitend met hoogwaardige materialen. Bat’z is tevens de dag in de Maya-kalender waarbij de draad het leven op- en afrolt en daarmee symbolisch gezien het leven in de hand heeft. Op deze dag eert de vrouw haar Maya-identiteit omdat zij van oudsher haar eigen klederdracht maakt.


Meer informatie over de producten:

  • Handgeborduurd en handgeweven door Quiché Maya-vrouwen uit de omgeving van Chichicastenango, Guatemala.
  • Onze door onszelf ingekochte eerste kwaliteit katoenen materialen zijn zo veel mogelijk kleur- en krimpvast en bevatten geen kankerverwekkende kleurstoffen.
  • Vrouwen worden continue getraind en ondersteund in hun werkproces. Naarmate de kwaliteit van het werk vooruit gaat ontvangen ze meer geld voor hun product.


 

Het verhaal van Rosa

Francien: “Ik ontmoette Rosa toen ik Chichi met een groep toeristen bezocht en ze mij wat wilde verkopen. Ze had een baby op de rug en een meisje van een jaar of vier bij zich. Ze viel me meteen op door haar bescheidenheid en tegelijkertijd openheid. Een maand later was ik weer in Chichi toen ik mijn naam hoorde roepen. Toen ik opkeek zag ik Rosa’s dochtertje Sonya naar me zwaaien. Tussen al die toeristen had ze me herkend.
Rosa bleek opvallend open, niet zo gebruikelijk voor Maya’s uit kleine dorpen. Ze woont met dochters en moeder in één kamertje zonder stromend water en zonder bed. Haar man heeft ze verlaten omdat hij al het geld opdronk. Rosa moet haar gezin onderhouden van 2 euro per dag (ter vergelijking: 1 liter melk kost 90 eurocent en een schrift 40 eurocent).
Rosa is analfabeet, net als zeventig procent van de Maya-vrouwen in Guatemala. Haar dochters hebben officieel gezien wel toegang tot onderwijs, maar het betalen van inschrijving, schoolkleding en schoolartikelen is voor velen al een hele opgave. Kinderen werken vaak minstens een dagdeel om het gezinsinkomen te verhogen. Sommige kinderen gaan daarom naar de avondschool. Ook zijn er niet genoeg scholen voor alle kinderen.Voor Rosa’s oudste dochter was dit schooljaar geen plaats.
Op een dag had Rosa een heel mooi zelfgemaakt wandkleed in haar handen voor de verkoop. Eenmaal in Nederland liet ik het kleed zien voordat ik het cadeau gaf. Iedereen vond het echt mooi. Zo kwam ik op het idee om kleden voor kinderkamers te gaan verkopen. Door tussenhandel te vermijden kon ik vrouwen een goed inkomen geven. Het “fair trade” idee was geboren.
Ik ben intussen al vijf jaar bevriend met Rosa. Zij is een belangrijke informatiebron voor mij, omdat zij altijd eerlijk antwoord geeft en meedenkt. Ik hoop Rosa en andere vrouwen in de loop der tijd een inkomen te kunnen verschaffen waardoor de dagelijkse strijd minder drukkend wordt.”


 

trainingbutt
Logon
item2